Domača literatura

Družinske postavitve

SREČA, KI OSTANE – Kako do uspešnih odnosov,

avtor: Bert Hellinger, Korenine in krila, Ribnica, 2010.

Kaj je skrivnost sreče?

»Sreča ni nekaj bežnega, nekaj, kar pride in gre,« pravi Bert Hellinger, »obstaja tudi sreča, ki pri nas ostane.« Trajnejša sreča je odvisna od našega odnosa do lastnih korenin, saj ji pogosto stojijo nasproti nerešeni problemi in usodne povezave. S pomočjo zanesljive femenološke metode postavitve družine Bert Hellinger razlaga, kako z razrešitvami družinskih usodnih povezav uspejo odnosi – med moškim in žensko in tudi med starši in otroki. Z mnogimi pretresljivimi primeri nam pokaže, kako poiskati srečo, ki pri nas tudi ostane – ker se pri nas dobro počuti.

LJUBEZENSKE ZGODBE med moškim in žensko, starši in otroci, nami in svetom,

avtor: Bert Hellinger, Ribnica, Ljubljana, 2007.

Ljubezenske zgodbe

Te »Ljubezenske zgodbe« pripovedujejo o tem, kako lahko ljubezen uspeva in kako se lahko z ljubeznijo poslovimo. Pripovedujejo o preizkušnjah ljubezni in kaj ljubezen včasih ovira. Poleg ljubezenskih zgodb med moškim in žensko ter žensko, pripoveduje ta knjiga tudi ljubezenske zgodbe otrok. Pripoveduje o globoki ljubezni do svojih staršev, sester in bratov ter drugih družinskih članov. Te zgodbe nam pokažejo, da tako globoko in s takšno skrajno predanostjo ljubijo le otroci. Razen ljubezni, ki ostaja znotraj lastne družine, obstaja še širša ljubezen, ki zaobjema tudi druge družine in druge ljudi, ki so popolnoma različni od nas. Ta široka ljubezen nas odpre tudi za njih. Združuje tisto, kar si je prej nasprotovalo, in prinaša mir z medsebojnim spoštovanjem in ljubeznijo. Ljubezen in življenje sodita skupaj, saj živimo lahko le, če ljubimo. Te ljubezenske zgodbe so torej življenjske zgodbe, kako z ljubeznijo uspe življenje.

PRIZNATI TO, KAR JE

avtorja: Bert Hellinger in Gabriele ten Hovel, Korenine in krila,Ribnica, Ljubljana, 2006.

Priznati ti to, kar je

Ta knjiga vam bo predstavila femenološko metodo, ki jo je Bert Hellinger poimenoval “Postavitev družine”. S to metodo je prišlo na dan, da posameznik v družini ni odvisen le od svojih staršev, njihovih vplivov in vzgoje. Ne da bi se tega zavedal, lahko usoda drugih družinskih članov vpliva nanj, celo več generacij nazaj. In če zbrano pogledamo ljudi okoli sebe, znance, prijatelje, sebe bomo ugotovili, da se v življenju v vseh nas le zrcali stanje v naših družinah. V neštetih postavitvah, ki jih je naredil Bert Hellinger, je postalo jasno, da so posamezni družinski člani med seboj povezani v skupno dušo družine, ki jih tudi vodi. Ta družinska duša se ravna po pravilih in zakonih, ki so družinskim članom v veliki meri neznani in skriti. Njen vpliv je posledica spoštovanja in priznavanja teh zakonov.

Sistemske postavitve

Predstavitev knjige Polja skritih povezav v organizacijskih sistemih

Knjiga Polja skritih povezav v organizacijskih sistemih: Sistemski uvid v poslovno življenje in delo v organizacijah avtorja Jana Jacoba Stama iz Nizozemske je praktični vodnik sistemskih uvidov, ki delujejo v organizacijskih poljih in je lahko dober pripomoček vsakemu lastniku in vodstvenemu delavcu ter tudi vsem tistim, ki v organizacijah delajo. V njej so ponazorjeni praktični primeri iz resničnega življenja, ki jih je avtor razvil v petnajstih letih dela s sistemskim pristopom v poslovnem svetu. Bere se kot izbor člankov. Lahkotno, vseskozi v stiku z resničnostjo in z mnogimi trenutki, ki bodo bralcu omogočili nova spoznanja. Navdihnila in spodbudila bo vsakogar, ki je kakorkoli povezan z delom v organizacijah.

Sistemski uvid v poslovno življenje in delo v organizacijah

Katero mesto v organizaciji je najprimernejše zame? Zakaj se vedno razplete tako, da na koncu jaz prevzamem odgovornost za nekaj, s čimer nimam nikakršne povezave? Kako naj uspešno izpeljemo proces sprememb? Opis katerih zadolžitev bi najbolje opredelil delovno mesto novega direktorja? Kako se bo trg odzval na naš novi proizvod?

To je le nekaj primerov neštetih vprašanj s področja poslovnega delovanja in organizacij, ki jih udeleženci izpostavijo na delavnicah sistemskih organizacijskih postavitev. Sistemsko-fenomenološki pristop pogosto ponudi presenetljive in nepričakovane uvide v področja dela, poslovnega življenja in organizacij. Odgovore nanje lahko najdete na praktičnih primerih v knjigi  Polja skritih povezav v podjetjih.  Ob pomoči prevajalke Tanje Hruševar  je prevod knjige v Slovenski jezik uredila Nataša Čebulj, direktorica Inštituta za sistemske postavitve, ki ima več kot 22 let delovnih izkušenj na področju razvoja kadrov, vodenja, organizacijskega razvoja, svetovanja in coachinga.

 

O avtorju knjige:  Janu Jacobu Stamu

Jan Jacob Stam (roj. 1954) je prvič prišel v stik z družinskimi sistemskimi postavitvami, ko je delal kot svetovalec za podjetja. Takoj je dobil zamisel, da bi s to metodo lahko pomagal razrešiti določena vprašanja v organizacijah, s katerimi je sodeloval. Udeležil se je več izobraževanj v Nemčiji, skupaj s svojo ženo Bibi Schreuder je leta 2000 ustanovil inštitut The Bert Hellinger Institute Nederland in dve leti pozneje ustanovil založniško hišo Het Noorderlicht (Severni sij). Jan Jacob Stam vseskozi išče nove načine, kako poglobiti sistemsko delo in njegovo uporabo. »Prišel sem do mnogih novih uvidov o delovanju sistemov, organizacij in družbe na splošno. Vendar glede tega čutim tudi ponižnost. Uživam v tem, da z ljudmi delim uvide, do katerih pridemo na delavnicah in pri izmenjavi izkušenj s kolegi na izobraževanjih.«

 

O urednici knjige in ustanoviteljici Inštituta za sistemske postavitve: Nataši Čebulj

Nataša Čebulj je že leta 2002 spoznala fenomenološko metodo, ki deluje na področju postavitve družine (v Sloveniji deluje že več kot deset let), vendar je kot poslovna ženska iskala povezave z organizacijskim okoljem. Zanimalo jo je, kako bi to delovalo na področju podjetij in organizacij. Mislila si je: »Če v podjetju s sto zaposlenimi, ki ima težave, vodstvo podjetja pride do pravih rešitev, ki izboljšajo delovanje podjetja in zaposlenih, potem je to dobro tudi za sto njihovih družin.«

Leta 2008 se ji je uresničila želja, da se je v Avstriji udeležila seminarja Berta Hellingerja Organizacijske sistemske postavitve. Presenečena je bila, kako veliko evropskih in svetovnih lastnikov, direktorjev in menedžerjev že uporablja to metodo pri poslovnih odločitvah, iskanju novih idej in razreševanju težav. In ravno oni so ji priporočili Jana Jacoba Stama, ki vodi Hellingerjev inštitut na Nizozemskem. Leta 2010 ga je spoznala in postal je njen ključni učitelj na tem področju. Takrat je dobila blagoslov, da prevede to njegovo Polja skritih povezav v organizacijskih sistemih in ga prilagodim slovenskim razmeram. Zato je prevod prilagojen terminologiji, ki se je na področju sistemskih postavitev že uveljavila pri nas.

Letos 4. februarja 2014 je ustanovila Inštitut za sistemske postavitve;ukvarja se s sistemskimi, avtentičnimi in metafizičnimi pristopi za celostni razvoj in zdravo življenje posameznikov, organizacij in družbe. Glavni poudarek je na razvoju sistemsko- fenomenološke metode »sistemska postavitev«.

Metoda z izobraževanjem in informiranjem posameznikov, družin, staršev, strokovnjakov, organizacij, skupnosti in družbam omogoča, da preko sistemskega uvida najdejo najustreznejšo pot za boljše, zdravo, srečnejše in uspešnejše življenje. Na njene delavnice prihajajo udeleženci s poslovnimi, osebnimi in družinskimi težavami, ki s pomočjo sistemsko-fenomenološke metode prihajajo do življenjskega vira lastnih sistemov. V letu 2013 je prejela certifikat Inštituta Berta Hellingerja na Nizozemskem za trenerja moderatorjev organizacijskih postavitev.

V sodelovanju z nizozemskim inštitutom je organizirala in vodila tudi prvo izobraževanje za moderatorje organizacijskih sistemskih postavitev v Sloveniji- izobraževanje je 16 moderatorjev končalo oktobra 2014.

Certifikate jim bo podelila skupaj z Jan Jacobom Stamom; certifikat podeljujeta Inštitut za sistemske postavitve v Sloveniji in Inštitut Berta Hellingerja na Nizozemskem.