Iskanje ljubezni

Nataša Čebulj postavlja družino po metodi Berta Hellingerja

Da imajo odnosi v družini za nas pomembno težo, se kaže ves čas, saj nas vodijo skozi vse življenje – tudi ko si ustvarjamo svojo družino, imajo za marsikoga nerazrešeni odnosi v matični, primarni družini velik vpliv. Lahko nas denimo močno ovirajo pri iskanju partnerja. Zato je tako zelo pomembno, da te odnose razrešimo. Tega pa običajno ne znamo in ne zmoremo sami, v pomoč so nam lahko različne strokovne knjige, še bolj pa ustrezni strokovnjaki. Ena od teh je nedvomno pedagoginja Nataša Čebulj, sistemska postavljavka, NLP coach, specialistka pomoči z umetnostjo.

Čebuljeva se že dve leti ukvarja z delavnicami Postavitev družine. To je delavnica o ljubezni, zdravju in odnosih v družini. Namenjena je iskanju rešitev, povezanih s težavami v družini (nesoglasja, ločitve, osamljenost in iskanje partnerstva, strah, bolezni, odvisnosti, nasilje, neuspeh v poklicu…), ter iskanju ljubezni v družinskem polju.

Delavnice potekajo po femenološki metodi Berta Hellingerja Postavitev družine, ki izhaja iz tega, da je ta uspešna šele takrat, ko smo v slogi in soglasju s svojim družinskim energetskim sistemom. “Pomaga nam, da pridemo v stik z ljubeznijo, ki nas resnično zdravi. S tem drugače sprejemamo sebe in naše družinske člane. Uvid v naš družinski sistem pa nam daje novo življenjsko moč,” pravi Čebuljeva.

Kako je prišla v stik s Hellingerjevo metodo in kdaj je sama začela voditi delavnice in pomagati ljudem? “Leta 2003 sem šla na postavitev družine h kolegu in svojemu mentorju Mateju -kufci v Ljubljani, in sicer kot uspešna poslovna ženska, ki mi je razpadel zakon. Zelo sem bila presenečena, kaj se je tam dogajalo, saj prej nisem vedela, kaj lahko pričakujem. Tam sem spoznala gospo, ki je imela težave z bivšim možem, saj ji ni plačeval za otroke. Matej ji je rekel, naj izbere nekaj udeležencev, ki smo sedeli v krogu, da bomo predstavljali njeno družino. Tudi mene so vključili v to in so me prevzela energija in čustva, do tedaj povsem neznana. Ko nas je gospa tako gledala, je uvidela marsikaj, kar ji je bilo do tedaj neznano. Neznane osebe v postavitvi namreč prevzamejo čustva in energije pravih oseb, kar postane presenečenje za osebo, ki je postavljala družino. To je za vse zelo nenavadna izkušnja, za tiste, ki postavljajo svojo družino, in za tiste, ki jih predstavljajo,” pravi Čebuljeva.

 

Če voda ni v vrču, steče

In nadaljuje: “Po tej izkušnji sem takoj dojela, da moram tudi sama postaviti red v svoji družini. Kaj to pomeni? Predstavljajmo si, da je ljubezen kot voda, vendar če ni v vrču, steče, in vrč predstavlja tak red. Prvi red v partnerskem odnosu je red ljubezni. Ljubezen obstaja le znotraj določenega reda, in če se podredi temu redu, bo prišla do cilja. To pa pomeni, da sta partnerja enakovredna v ljubezni in da je dajanje in jemanje izenačeno med njima. Da je to ravnovesje mogoče med njima, je pomembno, da je red tudi v njunih izvornih družinah. V družini pa je pravilni red takšen, da so starši veliki in otroci majhni – to je red ljubezni. Torej tisti, ki so prej v družini, imajo prednost pred tistimi, ki so prišli kasneje. To se imenuje osnovni red, starša pa sta tako enakovredna, ker sta v odnos prišla istočasno. Prvi otrok ima prednost pred ostalimi in cena te prednosti je večja odgovornost pred drugimi. To pa ne pomeni, da je ta otrok boljši od bratov in sestric, ki so prišli v družino za njim. Včasih je ta red postavljen na glavo, ko na primer otrok nekaj prevzame nase, kar je pravzaprav od očeta in mame. In če se povzdigne nad njiju, na primer, nase prevzame določen strah, se ta kasneje nadaljuje tudi v njegovem partnerskem odnos. S tem krši osnovni red. Kršitve osnovnega reda pa se končajo z neuspehom v življenju.”

 

 

Čiščenje in pospravljanje

Ker jo je prva delavnica tako prevzela, se je prijavila na drugo, kjer je naredila postavitev svoje družine. Ugotovila je, da je nered v izvorni družini sprožil nered v njeni, da je razpadala. In ravno to spoznanje ji je omogočilo, da ima sedaj s sinom in z bivšim možem zelo dobre, prijateljske odnose. Potem se je udeležila še nekaj intenzivnih delavnic in način dela s Hellingerjevo metodo je zanjo pomenil korak naprej v razvojni in poklicni poti. “Spoznala sem, da različne terapevtske tehnike, s katerimi sem se seznanjala skozi petnajstletno poklicno pot, pravzaprav pomenijo čiščenje in pospravljanje naše osebnosti. Postavitev družine pa je zame pomenila temelj hiše, v kateri ta osebnost sploh lahko živi. Leta 2006 je Hellinger obiskal Slovenijo in sem se udeležila njegove delavnice. Ugotovila sem, da me njegov način dela vodi v osebni razvoj ter da se želim še bolj seznaniti z njegovim načinom dela. Matej me je spodbudil, da sem se udeležila intenzivnega treninga, ki sta ga vodila Hellinger in njegova žena v Pichlu v Avstriji. Od takrat dalje sem se vsako leto pri njem usposabljala na večdnevnih treningih, leta 2008 sem prejela potrdilo, da lahko delam postavitve družine po Hellingerjevi metodi. Pri njem sem se udeležila tudi treningov za sistemske poslovne postavitve, kjer gre za podoben energetski način dela kot pri postavitvi družine. Usposabljala pa sem se tudi pri drugih mednarodnih postavljavcih družine. Vključena sem bila v več 100 postavitvah, tako da se lahko povežem s tem poljem. Sedaj že dve leti samostojno vodim delavnice Postavitev družine. V začetku julija sem se vrnila z desetdnevnega treninga pri Janu Jacobu Stamu, ki vodi Hellingerjev institut na Nizozemskem. Tam sem spoznavala poseben način dela glede sistemskih postavitev v družinskih podjetjih in socialnih organizacijah, kot so šole, bolnišnice…, kjer delujejo podobni energijski sistemi.

 

 

Bolezen
Kako njen način dela postavitve družine pomaga ljudem? “Če imamo osebne težave in smo nesrečni, nismo zadovoljni v partnerstvu, v odnosu s starši, otroki, bivšimi partnerji, sodelavci ali prijatelji, nam ta način dela omogoči, da najdemo pot, ki nas vodi do rešitve. Ker pogosto rešitev iz težav ni tam, kamor gledamo, ampak čisto nekje drugje. Enako se lahko zgodi tudi z boleznimi. Po metodi Berta Hellingerja lahko razrešimo tudi bolezni v družini, ker bolezen ni nikoli bolezen posameznika, temveč bolezen družine. Navadno nam tisti, ki ima bolezen, pokaže, kam mora družina pogledati, da bi vzpostavila red ljubezni. Pogosto bolezen predstavlja nekoga, ki je bil iz družinskega sistema nehote izločen, lahko pred več generacijami, in s tem je kršen osnovni red ljubezni. Metoda Postavitev družine nam omogoči, da pogledamo v družinsko polje družine, in nam pokaže, kje je rešitev, kam mora družina pogledati. S postavitvijo družine običajno ne pomagamo le tistemu, ki pride na delavnico, temveč vsej njegovi družini, četudi niso bili navzoči. In po delavnici se odnosi v družini začnejo sami od sebe urejati, ker to energetsko polje pozneje deluje naprej, vendar na nezavedni ravni.”

Čebuljeva pove primer. K njej je približno pol leta po delavnici prišla neka ženska in ji povedala, da so se po postavitvi njene družine na delavnici, ki se je je udeležila le ona, njeni ločeni starši začeli nepričakovano spet pogovarjati, čeprav je bila prej petnajst let tišina. In da je bila presrečna, ko so za njen rojstni dan sedeli skupaj in se sproščena pogovarjali. Kako je mogoče, da se to zgodi? Čebuljeva pojasnjuje: “Bert Hellinger, ki bo letos star 85 let, se je s tem načinom dela seznanil v Afriki, pri plemenih Zulu, kjer je deloval kot misijonar. Takrat je prišel do osebne odločitve, da njegovo poslanstvo presega misijonarski poklic. Zato je odšel v Ameriko študirat psihoterapijo, tam se je seznanil z različnimi terapevti in njihovim načinom dela. In s tem prišel do svojega načina dela, metode, ki jo je poimenoval Postavitev družine. Prav sistemska energija, ki jo on imenuje ‘spirit mand’, nas vodi pri delu postavitve družine do iskanja rešitev. Knjige, ki jih je napisal v zadnjih letih, pričajo o njegovih več kot tridesetletnih izkušnjah s tem načinom dela in še veliko o tem, kar nas čaka v prihodnosti, ker se ta način dela nenehno razvija.”

Bert Hellinger je študiral filozofijo, teologijo in pedagogiko. Po šestnajstih letih življenja v Južni Afriki se je posvetil študiju psihoanalize in je pod vplivom skupinske dinamike, geštalt terapije, transakcijske analize, družinske terapije, nevrolingvističnega programiranja, hipnoterapije Miltona Ericksona in drugih različnih psihoterapevtskih postopkov razvil svojo lastno obliko. Metoda sistemskih postavitev je zasnovana na femenološkem pristopu in je danes priznana po vsem svetu ter se lahko uporablja na različnih področjih: v psihoterapiji, svetovanju organizacijam, psihosomatski medicini, pri življenjskem in vzgojnem svetovanju ter skrbi za dušo v najširšem smislu.

 

Spregledala svojo trmo
“Ko sem se prvič udeležila delavnice, sem o njej vedela zelo malo. Bila sem presenečena, ko sem videla, kakšne energije se pretakajo med ljudmi; nekateri so jokali, drugi se smejali. Meni so delavnice pomagale razrešiti že marsikateri problem,” nam je povedala Katarina G. iz Ljubljane. Tudi avtorica tega članka sem na lastni koži na eni od delavnic Čebuljeve občutila, kaj pomeni, če igraš vlogo nekoga iz druge družine. Z nekim dekletom sva razreševali njen odnos z nekom. Skozi mene se je pretakala energija, ki je ni mogoče opisati, vendar se nisem mogla približati punci, ki sem jo predstavljala, ona pa je predstavljala svoj problem. Delovala sem trmasto, začela sta me boleti glava in želodec. In ko sva končali, je dekle reklo: ” Ko sem te gledala, sem videla, kako zelo sem trmasta in nepopustljiva.”