IZKUŠNJA: Dilema ali nerešeno vprašanje

Kadar naletimo na kako dilemo ali nerešeno vprašanje, nam je največkrat treba le iti globoko vase, prespati noč ali dve in že dobimo odgovor. Pride pa kdaj v življenju situacija, ko izhoda ne najdemo in ne najdemo. Takrat po navadi poiščemo takšno ali drugačno pomoč.

 

Kadar naletimo na kako dilemo ali nerešeno vprašanje, nam je največkrat treba le iti globoko vase, prespati noč ali dve in že dobimo odgovor. Pride pa kdaj v življenju situacija, ko izhoda ne najdemo in ne najdemo. Ne najdemo jasnosti, kaj ali kako naj, oklevamo v objemu ambivalence, tare nas notranji nemir, počutimo se nemočne. Ne znamo si pomagati, vrtimo se kot mačka okrog vrele kaše … Skratka, pridejo situacije, ko znotraj sebe ne znamo najti tiste prave rešitve, ki nam prinese olajšanje in novo, čisto energijo za naprej.  Takrat po navadi poiščemo takšno ali drugačno pomoč.

Za Hellingerjevo metodo lahko rečem, da je drugačna od vseh uradnih šolskih metod. Ni znanstveno preverljiva, ni objektivno merljiva, pa vendar osvetli problematiko z osupljivo neposrednostjo, brez balasta, brez velikih besed osvetli natanko tisti grm, v katerem tiči zajec. Brez ovinkov lahko človek najde rešitev ali ozdravitev v eni sami postavitvi. Osvobajajoča resnica pride na dan včasih lahko v tako nepričakovani luči, da mora imeti človek, ki se odloči razreševati stvari po tej metodi, ne samo odprto srce, temveč tudi pogum, da se je pripravljen soočiti z dejstvi, ki lahko tudi bolijo.

Razumu težko razumljivo. Saj osvetljuje najgloblje vzroke, tisto, kar se skriva ‘zadaj’; ali ‘spodaj’, zunaj uma, razuma, zunaj logike; bolje rečeno ZA razumom, v ozadju razumskosti. Če uporabim prispodobo ledene gore, posega na očem neviden večinski del ledene gore, skrit pod gladino, na področje podzavesti, ki v resnici najbolj determinira naše delovanje, pa naj se um temu še tako upira.

Čeprav v osnovi razvita za razreševanje osebnih, partnerskih ali družinskih vprašanj, je neverjetno uporabna tudi na področju poslovnega, delovnega okolja. Meni se še posebej iskrene zdijo popolnoma slepe postavitve, ko predstavniki, ki v energijskem polju problema, ne vedno, kaj ali koga predstavljajo.

Moja osebna izkušnja s poslovno postavitvijo: ne le, da sem dobila odgovor na zastavljeno vprašanje (in je čas pokazal, da bi moja borba za drugo rešitev še naprej bila samo nadaljnji boj z mlini na veter), moja postavitev se je iz poslovne spontano celo prelevila v družinsko, kar je v mojem slučaju bilo povsem razumljivo.

Metodo priporočam vsem podjetnikom, odločevalcem, ki imajo nerešena vprašanja in želijo poiskati najbolj pošteno rešitev za vse vpletene.

dr. Darja Ažman, samostojna podjetnica, objavljeno v mesečniku Sistemska zavedanja št. 32, februar 2020