IZKUŠNJA: Osnovna dilema poslovanja

intervju z Urško Novak, samostojno podjetnico

Kako ste se srečali s poslovnimi sistemskimi postavitvami?

O postavitvah sem že slišala med različnimi pogovori in že nekaj časa spremljam FB stran Sistemske postavitve. Ker me že od nekdaj zanimajo t. i. alternativne oblike reševanja življenjskih dilem, so vedno dobrodošle kakšne nove oz. drugačne oblike. Prvo osebno srečanje pa se je zgodilo ob vabilu prijateljice, ki se je sama izobraževala za vodenje postavitev.

Kaj ste pričakovali?  

Moje vodilo pri udeleževanju podobnih srečanj in oblik zdravljenja je vedno enako: ko bo učenec pripravljen, pride pravi učitelj. Ob vabilu sledim svojemu notranjemu občutku in na osnovi tega udeležbo potrdim ali ne. Nisem se nič posebej pripravljala ali pričakovala, zato je bilo morda vse skupaj še toliko bolj zanimivo …

Kaj ste želeli razrešiti s postavitvijo?

Ker sem se udeležila Sistemskih postavitev, je bila dilema vezana izključno na mojo poslovno pot: v katero smer oz. v kakšni obliki poslovati naprej. Bi bilo pa zanimivo osvetliti tudi družino.

Zanimivo je bilo rešiti že vprašalnik pred samim srečanjem, saj te prisili, da malo bolj poglobljeno razmisliš in analiziraš situacijo, v kateri si. Tudi ovrednotenje želenega uspeha je bilo zame povsem nov izziv. Ker imam družinsko podjetje, je morda bila sama situacija malce bolj zapletena tudi za moderatorko postavitve in je bilo zanimivo opazovati samo osnovno zasnovo in kako so se predstavniki elementov odzivali na medsebojne stike. Bilo je zelo zanimivo, nenavadno in na trenutke neverjetno …

Osnovna dilema, izbor načina poslovanja vnaprej, se je čisto jasno razrešila oz. pokazalo se je, v katero smer naj se usmerim. Tudi to, na katerem področju se premalo dela in bi bil uspeh lahko boljši in hitrejši.

Kako vam je sistemska postavitev pomagala?

Zanimivo je, da imam večkrat izkušnjo, da na srečanje pridem z neko težavo, za katero se nato izkaže, da v bistvu sploh ni resnični problem. Že to pomeni veliko razliko med prej in potem. Tudi tu je bilo podobno. Sicer se je pokazala usmeritev v poslovanju, še dodatno pa so se osvetlile tiste morda bolj obstranske težave, o katerih sploh ne razmišljaš, so pa za tekoče delo še kako pomembne …

Komu priporočate metodo sistemskih postavitev?

Priporočila bi jo vsem, ki so na nekem razpotju, izboru načina dela, novih načrtov, pogodb, sodelovanj … Tu se mi zdi, da je zakon privlačnosti najbolj jasen in pokaže, katera odločitev bi bila bolj smiselna. Včasih smo neodločni tudi zato, ker svojim občutkom premalo zaupamo, in je takšen “push” potreben za zagon in uspešno delo vnaprej.

Bi še kaj dodali?

Na izkušnjo gledam kot delo na sebi, poučno analizo svojega poslovanja in strokovno pomoč usmeritve dela za naprej. Odprl se mi je zanimiv vpogled na metodo sistemskih postavitev in verjamem, da lahko pomagajo vsakomur, ki jo je pripravljen izkusiti.

Pogovarjala se je Mojca Justin.